Gönderen: 30 kasim 2019 Saat 00:16 | Kayıtlı IP
|
|
|
Slm Mindar;
mindar Yazdı:
s.a evet bende sizin gibi düşünüyorum sallandıkça titredikçe kurana daha sıkı sarılmalıyız .amenna.....
|
|
|
Dediğin gibi sarılmamız gereken islamın tek ana kaynağı Kuran vasıtasıyla Allahtır.
2/256 Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O hâlde, kim tâğûtu tanımayıp Allah’a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.
mindar Yazdı:
şimdi benim aklıma takılan başka bişey var.biliyorsunuz kuran tefsirleri var kuranı daha iyi anlamamız bundan ziyade peygamber çağındaki insanlar hangi ayeti nasıl algıladı nasıl tatbik etti.. bu gibi şeyleri anlatan tefsir kitabları var... hadislerle alakalı da doğru olduğunu kabul edemiyoruz bazı nedenlerden dolayı bunlar forumda fazlasıyal anlatıldı. peki biz kuranın uygulaması açısından hangi kavmi veya kimi örnek rehber edineceğiz... |
|
|
2/242-Düşünesiniz diye Allah size âyetlerini böyle açıklamaktadır.
3/138- Bu (Kur’an), insanlar için bir açıklama, Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için bir hidayet ve bir öğüttür.
4/26- Allah, size (hükümlerini) açıklamak, size, sizden öncekilerin yollarını göstermek ve tövbelerinizi kabul etmek istiyor. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.
10/5- ...O, âyetlerini, bilen bir topluma ayrı ayrı açıklamaktadır.
16/64-(O peygamberleri) apaçık belgeler ve kitaplarla gönderdik. İnsanlara, kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için sana bu Kur’an’ı indirdik.
Görüldüğü gibi Kuranı bize hayatımıza yön vermemiz amacıyla indiren Allah, gerekli olan açıklamaları da yine Kuranla bize iletmiştir; ki sözde kişi ya da kurumlarca din tekel altına alınmasın. Yeterki biz öğrenmek istediğimiz konuyu kurandan öğrenmek isteyelim!
mindar Yazdı:
bir diğer merak konusu hadislere inanmazsak ozaman halifelere sahabelere tarihte geçen olaylar hicrete mekkenin fethini vb. bunların bilgisine neden inanalım ???? değilmi düşününce çok mantıklı geliyor bana ona güvenmiyorsak ona da güvenmmeliyiz burdan şunu demek istemiyorum hadisleri kabul edelim hepsi doğrudur veya çok azı doğrudur demiyorum. bunları kabul etmediğimizde o dönemde geçen tarihsel olayları ve şahısları da kabul etmememiz inanmamamız gerekir. doğru değilmi arkadaşlar.... şimdilik burda bitiriyorum gene devam edicem...aklıma çok şey geliyorda malum çalışıyoruz müsait olamıyorum her zaman... |
|
|
Hadis ya da tarihsel veriler için elimizde doğruluğu kontrol edeceğimiz bir referans kitabımız Kuran var. Kuran süzgecinden geçirip; bu bize ulaşan bilgileri değerlendirebiliriz: çünkü Kuran'a uygun her söz peygamberden gelsin ya da gelmesi değerlidir. Bizim için önemli olan bilginin doğruluğudur.
Hadisler konusunda elimizde ne bir bant kaydı var ne de peygamberin bunu söylediğine dair kendi döneminden bize itinayla korunmuş bir hadis kitabı; bu nedenle elimizde Allah kaynaklı içinde hiçbir çelişkinin bulunmadığı kitabı referans alarak sorunlarımızı çözmeye çalışmalıyız.
Saygılar...
|