| Gönderen: 29 ocak 2008 Saat 11:34 | Kayıtlı IP
|
|
|
SELAM ARKADAŞLAR...
SAYIN ALİ UMUÇ'A VERİLEN YANITTIR..
Selamlar...
Kuran merkezli ameli tevatür dediğiniz ameller nelerdir???
Örneğin:Herkesin duyunca kafasında şekillendirdiği,kıbleye(güneye)dönerek,Allahu ekberle başlayıp kıyam,kıraat,ruku,secde ve sonunda oturup,sağa sola selam vererek bitirilen,(yani ayakta başlayıp oturarak biten,eylem/namaz)kuran merkezlimidir?????????????
2.Örnek:Namazla bağlantılı olduğu için özellikle bu örneğide veriyorum.Zekat kelimesi(isim,masdar)kuranda 32 defa geçmektedir.Bunların 29'u marife 3 'üde nekra olarak kullanılmıştır.Bu 29'un 27'si''essalat''la birlikte ve ondan hemen sonra ilgili ayetlerde yerini almıştır.!!!İşte bu(ita)fiiliyle kuranda 27 ayette yer alan çevirilerde''zekat''diye çevirilen bu zekat,kuran merkezlimidir???????
Namaza dönersek,ki size göre namaz,kuran merkezli yaygın uygulamadır.Kuranda salat kelimesi (5'i çoğul,11'i muzaf olmak üzere)toplam 83 kez yer almaktadır.Meallerde ise 'namaz'kelimesi ortalama 90 kez yer almaktadır.Örneğin edip yükselin meali.Diğerlerinde ise 1 aşağı bir yukarı aynı sayıyı vereceklerdir.
Namazın,rükünleri/farzları/şartları/(içindeki farzlar)olmasa olmazı olan bu farzlar kuran merkezlimidir??????????İftitah tekbiri,kıyam,kıraat,rüku,secde ve kadei ahirenin hangisi kuran merkezlidir????????Bunların kuran merkezli olduğuna inandığınızdan hiçbir şüphem yoktur.!!Lütfen ilgili ayetleri tek tek delil göstererek cevap verin?!
''Kuran merkezli''t.y.uygulamalar diyip geçiştirmeyin lütfen.!!Mutlaka kurandan delillerinizi serdedinki bizde bu konuda dahasomut olarak kuran merkezli eleştirilerimizi yapabilelim.!!!
Bir yerde diyorsunuzki:Benim inançla,ahlakla,amelle alakalı görüşlerimmi sünni görüş diyorsunuz.
Yaptığınız değerlendirme kuran merkezlimidir?Yoksa sünni(geleneksel)midir? Siz bu tabirleri kurandanmı çıkardınız?yoksa geleneksel fıkıh kitaplarındanmı öğrendiniz?
Bu kitaplar önce ikiye ayrılıyorlar,itikadi ,ameli diye,sonrada ameli olanıda 2,3,4’e ayırıyorlar;ibadat,muamelat,ukubat…gibi.
Ben ise kuran merkezli düşüncemle tek kelime ile sadece ibadet(kulluk)diyorum.
Görüşlerini üçe bölerek ifade etmeniz(ki bu ayırım sana ait değildir)senin Sünni(gelenekçi)görüşe mensub olduğunun ispatı için yeterli delil.Ama yinede senin onlardan farklı olduğunu kabul edip muhatap olmaya değer buluyorum.
Soruyorsun benim görüşlerim,ehli sünnet velammeyemi benziyor,yoksa ehli sünnet velhasseyemi.
Namazınızı nasıl kıldığınızı anlatmadığınız için detaya giremiyorum.Ancak %50 farklı kıldığınızı söylüyorsunuz.Bu %50’i açıklamamışsınızki aralarındaki isabet derecesiniz değerlendirelim.
(amm)’ın kıldığından farklı hassınızdan sözetmişsin.’Namazda Türkçe okuduğun)Buda tek başına senin namaz görüşünde ehli sünnet velhassaya dahil etmeye yeterli olmasa gerek!!!Önemlide değildir.Türkçe okumuşsunuz yada Arapça.Allah her dili biliyor diyorsun galiba…Namazda okumanda kuran merkezlimidir????Namaza yaklaşmayın,ne dediğinizi bilinceye kadar’çevirili ayetemi dayandırıyorsunuz???Yoksa zaman zaman gündeme giren geçmişte bu alim denilen zevatın konuştuğu dilde namaz görüşlerindenmi esinlendin bilemem.???
İnternette onlarca meal var,yarlarının bir çoğuda rant için yazmıyor ve Sünnilik takıntısıda yok diyorsunuz.
Bu meal ve yazarlardan önemli bulduklarının adlarını verirseniz bu mealleri ve çvirmenleri hakkında görüş beyanında bulunulmasınıda kolaylaştırmış olursunuz.Bu meallerin diğerlerinden farklı önemli bulduğunuz çevirileri nelerdir????Bir kaç önemli bulduğun örnek verirmisin????
Senin kurani anlayışın sadece güvendiğin meal(bütünüylede olmasa)meallerdenmi kaynaklanıyor???
Arapça kurandan okuduğunu anlayabiliyormusun???% kaçını anlayabiliyorsun??(takriben)?
Örneğin;(eğer anlıyorsan)okuduğun bütün meallerde yanlış bulduğun,farklı anladığın ve farklı çevirisini yaptığın örnek teşkil edecek ayet/ayetler varmıdır???varsa bunları bizimle /başkalarıyla paylaşırmısın?Sizde beni bu sorduklarıma muhatap kabul edip bana aynı sorularıda sorabilirsin.Eğer sen bilgini benimle paylaşırsan bende farklı anladığım konuları seninle paylaşırım inşallah.Benim kuran çevirilerinin hemen hemen hepsinde,tamamen yanlış hatta kuranla çelişkili bulduğum konu veya ayet çevirileri bir hayli fazladır.Sırası geldiğinde seninle vede kuran okuyucularıyla paylaşacağım inşallah.
Son olarak şu soruları da sorayım:
(1)Namaz hangi peygamberden beri kılına gelmektedir???
(2)Peygamberlere göre namazın farklı kılınış şekilleri varmıdır?olabilirmi???
(3)Kuranda niçin namazın kılınışı hiç yer verilmemeiştir???????
(4)Namaz şekli bir ibadetse oruç gibi,kuranda neden namaz(90)kez tekrarlanma gereği duyulmuştur???(kuranın her tarafında mekki-medeni tüm surelerde)kılınış şekli,vakitleri,rekat,ruku ve secde sayılarına hiçmi hiç yer verilmemiştir???(!)Oruçta neden tekrara gerek görülmemiştir????????????????????????Niçin namaz zekatla birlikte ‘27’kez yer verilme gereği duyulmuştur??????Zekatın namazla organik bağı nedir?????????Zekat’ta niçin tek bir ayrıntıya yer verilmemiştir???????????Zekat nedir???Mali vergiyse,kimden kime,ne kadar,nasıl alınıp verilecek???????????????Lütfen sizden mantıklı cevaplar bekliyorum.!Kuran merkezli cevaplar verebilirseniz çok daha güçlü cevaplar vermiş olacaksınız elbette…!!!
(5)’’Oruç sizden öncekilere farz kılındı.’’dendiği halde oruçta teferruat vardır da,neden böyle bir ifade kullanılmadığı halde namazda niçin ayrıntı yoktur?????????????????
(6)Acaba hep namazı kılın,zekatı verin,şeklinde namaz ve zekat tabirleri kılma fiiliyle birlikte hep tekil olarak geliyor.??Neden namazlar/namazlarınızı kılınız,zekatları/zekatlarınızı veriniz şeklinde çoğul sıyğası kullanılmıyor??????Hiç düşündünüzmü?????
(7)Zekat denilen mali vergi medinede farz kılınmışken neden mekki ayetlerde de yer alıyor?????????Hiç inceledinizmi/araştırdınızmı???????????
(8)Bir rivayete göre miracta,diğer bir rivayete göre de medinede 2.yılda namaz farz kılınmıştır.Neden kuranda ilk vahiylerden son vahiylere kadar surelerin pek çoğunda yer almıştır???Mekki-medeni farkı gözetilmeden????Hiç araştırdınızmı??????
(9)Siz mekki-medeni ayetler taksimini benimsiyormusunuz??Benimsemiyorsanız niçin besimsemediğinizi lütfen açıklayınız?????Mesela ben şahsen benimsiyorum bu taksimi.!Sizin cevaplarınızdan sonra sormanız halinde kuran merkezli cevaplayabilirim.Bu kanaatlerimide ve namaz vs hakkındaki görüşlerimide.!!!
(Önemli)iddianız ve cevabı
Rivayetler arasında niçin peygamberin namaz kılmadığına dair hiçbir rivayet yoktur diye soruyorsunuz.
Siz kurandaki salatı ‘namaz’olarak biliyorsunuz.İşte yanılgı buradadır.Biz kuranda salat yoktur demiyoruzki,kuranda namaz yoktur diyoruz.!!!!Var diyen beri gelsinde ispatlasın diyoruz.!!!Siz namazı kurana sokuyorsunuz sonrada ameli tevatürle izah ediyorsunuz.İşin garabeti buradadır.!!!Bu akdar tekrara yer veren Allah nasıl kılınacağına dair tek söz etmezmi?????Salatın namaz olmadığı,ne olduğu her ayetinde açıktır.!!!!Tevilede gerek yoktur.Gerçi sizin bildiğiniz te’vilde kuranı yorumlama anlamında değildir.!!!!
Namaz pratiği hangi peygambere aittir???????Biliyorsanız lütfen…………???
‘Ceale’ile eş veya müteradıf anlamlımıdır???
‘’Ekamenin’’’Ceale’’anlamı varmıdır?????
Örneğin kuranda geçtiği için bu örenekleri veriyorum:
a)Duvarı kıldı
b)Şehadeti kıldı
c)Teraziyi kıldı
d)Dini kıldı
e)Tevrat ve incili kıldı
f)Kendilerine indirilen ayetleri kıldı
g)Yüzünü dine kıldı
h)Yüzünüzü her mescidin yanında kıldı.cümlelerindeki’’kıldı’’fiili tam bir hüküm ifade ediyorlarmı sizce??????????????????????????????Ne kıldı?sorusunun cevabını içeriyormu bu cümleler????????????????????
‘’Ceale’’fiilinin geçtiği cümlelere bakın neyi ne kıldığı birlikte cümlede yer alır.Yani ‘ceale’’kıldı’fiili tek mefulle yetinmez.İikinci bir meful daha çıkar.Eğer ‘kıldı’anlamında kullanılmışsa örneğin:’ceale—(fiil)allahu—(fail) el ka’bete elbeyte el harame—(1.meful) kıyamen—(2.meful) linnasi.
‘ve iz cealne—(fiil-fail)elbeyte—(1.meful) mesabeten—(2.meful) linnasi ve emnen—(2.meful)
Allah ‘’biz beyti kıldık’’devamını zikretmeye gerek yok.Verilmek istenen hüküm verilmiş olurmu???????’’Beyti kıldı’’ da ne kıldı????????????????sorusunu sorma ihtiyacında bırakıyor muhatabını.!!!!
Bakın meal/çeviriler ‘salla=namaz kıldı,’’salli’’ye namaz kıl,’’yusalluna=namaz kılıyorlar anlamını vermişler.’’Salla-yusalli-salli-kipleri namaz kılmayı karşılıyorsa ‘’eqame essalateke’’’’yuqimune-yukimu/essalate’’eqim/eqimuuessalate’ ’demeye ne gerek var??????????????Allah neden bu ayrı iki ifadeyi kullansınki??????ikiside aynı şeyi ifade ediyorsa????????Lütfen fıkhı tevatür(yaygın anlayış)demeyin????
Neden Allah şu namazı,bu namazı(sabah,öğlen,akşam,ikindi,yatsı,Cuma,sünnet,nafile,far z)2-3-5 vakit namaz kılın hiç demiyor?????????????????????????????????????????????
Kimilerinin yaptığı gibi sizde namaz vakitlerini kimi ayetlerden çıkaranlardanmısınız??????????Siz günün hangi saatlerinde namazlarınızı kılıyorsunuz??Neye dayanarak???(Gerçi eğer kurandan çıkaranlara katılmıyorsanız ameli tevatürle meşhur 5 vakit demenizi bekliyorum.)
Örneğin:11/114 ile 17/78-79 ayetlerinden 5 vakit çıkaranların görüşüne katılıyormusunuz bu ayetlerden???2-3-5 vakit çıkarılabilirmi???????çıkarılırsa doğru bulurmusunuz???????????
(KURAN MERKEZLİ)Amel-i tevatür olan namazla ilgili en önemli sorum:
Soru:Peygamber namaz kılmaya başladığı günden itibaren namazı hep aynı davranışları sergileyerek mi kıldı???Yani rekat diye ifade edilen her rekatı aynımı kıldı gayrımı?????????Kaç vakit,hangi hareketleri değişti???hangileri aynıydı hep??????Kaçar rekat olarak???2-3-5 farklı sayıdaki rekatlı namazlar hakkındaki görüşünüz nedir????????????????Sen namazları kaçar rekat kılıyorsun???????NİİÇİN?????
(haktansapmaz)
__________________ Muhammed din adamları sınıfını ortadan kaldıran, kurumsal dinleri yıkan, dini tapınak dini olmaktan çıkarıp halkın vicdanı haline getiren "devrimci" bir peygamberdir
|